top of page

12 werken voor onze gemeente

1. De gemeente-budgetten dienen beheerd te worden zoals een goede huisvader

De huidige financiële toestand van de gemeente Rotselaar is zorgwekkend. Er zijn aanzienlijke uitdagingen met betrekking tot het begrotingsbeheer en de algehele financiële gezondheid van de gemeente. In vergelijking met zes jaar geleden is de situatie niet significant verbeterd. De schuldenlast blijft een groot probleem, en ondanks pogingen van de gemeente om de uitgaven te beheersen, blijven er tekorten bestaan. Dit is mede te wijten aan de vele infrastructurele projecten en wegenwerken die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd​. Tijdens deze bestuursperiode werden de reserves met maar liefst meer dan 50% opgebruikt. Bovendien werd gekozen om de liquide middelen te gebruiken op momenten dat men geld kon lenen aan interessante voorwaarden.

Het ontslag van de financieel directeur heeft het vertrouwen van de burgers in de huidige meerderheid verder aangetast, wat een extra uitdaging vormt voor het herstel van de financiële stabiliteit. Dit ontslag suggereert mogelijke problemen binnen het financiële beheer en benadrukt de noodzaak van transparantie en een duidelijk plan om de financiën van de gemeente weer gezond te maken​. Om de gemeente Rotselaar financieel gezond te maken en het vertrouwen te herstellen, zetten wij in op maximale transparantie en verantwoording. We zullen een robuust klokkenluidersbeleid invoeren om integriteit te waarborgen.

 

2. De adviesraden dienen gehoord te worden door het toekomstig gemeentebestuur

In Rotselaar zijn er veertien actieve adviesraden: de Cultuurraad, Gecoro (gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening), Gezondheidsraad, GROS (gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking), Jeugdraad, Lokaal Overleg Kinderopvang, Milieuadviesraad, Raad voor Personen met een Handicap, Seniorenraad, Sportraad, Vaste Commissie van Advies voor Bibliotheek en Gemeenschapscentrum Cultuur (VCA), Verkeersadviesraad, en het Verzusteringscomité Bad Gandersheim​.  Deze adviesraden vertegenwoordigen een breed scala aan belangen en expertisegebieden binnen onze gemeenschap. Ze bieden waardevolle inzichten en adviezen die het gemeentebestuur helpen om weloverwogen beslissingen te nemen. Door naar deze raden te luisteren, kunnen we ervoor zorgen dat het beleid inclusiever en effectiever wordt. De afgelopen jaren werden door het gemeentebestuur heel vaak zeer goede voorstellen van deze adviesraden niet gevolgd. Wij willen dat het toekomstig gemeentebestuur de adviezen van deze raden serieus neemt en actief betrekt bij het beleidsvormingsproces. Dit betekent niet alleen dat we hun adviezen zullen overwegen, maar ook dat we een open dialoog zullen voeren en transparantie zullen waarborgen in hoe deze adviezen worden gebruikt. Dit vergroot niet alleen het vertrouwen van de burgers in het bestuur, maar bevordert ook de participatie en betrokkenheid van de gemeenschap.

 

Wij zijn ervan overtuigd dat een sterkere betrokkenheid van de adviesraden leidt tot een beter geïnformeerd en responsiever bestuur, dat daadwerkelijk inspeelt op de noden van alle inwoners van Rotselaar, Werchter en Wezemaal.

 

3. Voor een bruisend verenigingsleven

In een gemeente is het essentieel om aandacht te besteden aan de diverse verenigingen. In Rotselaar, Werchter, Wezemaal en Heikant hebben we het geluk dat er veel verenigingen zijn waar inwoners zich dagelijks inzetten. Bij Voor U Rotselaar ondersteunen we volledig de oproep die de Cultuurraad eind vorig jaar deed in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen. We betreuren dat de huidige meerderheid deze voorstellen nog niet heeft opgevolgd, en wij willen deze zo spoedig mogelijk gerealiseerd zien.

Hier de beleidsvoorstellen:

- Opvolging/Herziening samenwerkingsovereenkomst Gemeente – Sportoase

n.a.v. problemen voorbije jaren i.v.m. zaalverhuur ‘de Toren’ (o.a. dubbele reservaties /

gebrek aan materiaal / prijzen / opvolging Sportoase)

- Extra jaarlijkse subsidie voor cultuurraad voor organisatie Rotselaar Feest

de huidige budgetten van de CR en de Vlaamse subsidie laten niet toe om in de toekomst

‘Rotselaar Feest’ verder jaarlijks te organiseren

- Stockageruimte voor verenigingen / Herbestemmingstraject kerken / Culturele infrastructuur

- Minimaal bewaren maar eerder verhogen van subsidies voor socio-culturele verenigingen

Daarnaast maken we ons zorgen over de hoge prijzen bij de zomerbar. Het gemeentebestuur stelt zwemzone ‘de Plas’ beschikbaar voor een zomerbar. Hoewel wij voorstander zijn van de vrije markt en tegen overheidscontrole, vinden we dat er redelijke prijzen gehanteerd moeten worden wanneer gemeentelijke faciliteiten worden gebruikt. Deze zomer kostte een gemiddelde consumptie 4 euro, wat zelfs duurder is dan op Rock Werchter. Dit willen wij de komende jaren anders zien.

Rock Werchter is overigens een grote troef voor onze gemeente. We moeten ons inzetten om dit festival te behouden, aangezien onze verenigingen elk jaar aanzienlijke inkomsten genereren door mee te werken tijdens het festival en via de uitbating van tenten buiten de festivalweide. De coronajaren hebben aangetoond hoe groot de impact is op onze verenigingen wanneer het festival niet doorgaat.

Toch zou het gemeentebestuur meer moeten doen voor de inwoners in ruil voor de overlast. Op dit moment is het enige voordeel voor onze inwoners dat zij enkele maanden voor het festival met korting tickets kunnen kopen. Voor de festivals in Werchter zijn er bovendien maar een beperkt aantal voordeeltickets beschikbaar voor de inwoners van Rotselaar en Haacht, die volgens het 'first come, first served'-principe worden verdeeld.

Wij vinden dat minstens een bepaalde leeftijdscategorie van jongeren (bijvoorbeeld van 16 tot 20 jaar) elk jaar gratis tickets zou moeten krijgen. Daarnaast zouden alle inwoners voordeeltickets moeten kunnen kopen, met een grotere korting dan momenteel wordt aangeboden.

Ten slotte betreuren we dat onze inwoners geen korting krijgen bij de faciliteiten van Sportoase. Dit kost ons jaarlijks minstens 1 miljoen euro, maar een korting voor de inwoners is er blijkbaar niet mogelijk. Als dit in Leuven kan, moet het volgens ons ook in onze gemeente kunnen.

 

4. Streven naar een evenwichtige ruimtelijke planning die alle inwoners en ondernemers ten goede komt

Bij Voor U Rotselaar delen we de visie dat ruimtelijke planning moet bijdragen aan een leefbare en inclusieve gemeente. We erkennen de noodzaak om dorpskernen te versterken en open ruimte te behouden, zoals voorgesteld door hogere overheden. Echter, we zijn bezorgd over de eenzijdige focus van het recente ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) in onze gemeente. Het huidige plan beperkt zich tot een quasi verkavelingsstop, zonder voldoende rekening te houden met essentiële aspecten zoals handelskernversterking en de impact op lokale ondernemers. De overgebleven bouwgronden worden gereserveerd voor een selecte groep mensen die zich een kostbare bouwgrond kunnen veroorloven. Dit plan is naar onze mening verre van sociaal en heeft een verarmend effect op eigenaars die hun perceel niet meer kunnen verkavelen, waardoor zij vaak aanzienlijke financiële verliezen lijden. Het maakt het ook moeilijker voor gezinnen om hun kinderen in onze gemeente te laten wonen, met alle gevolgen van dien.

Voor U in Rotselaar staat voor een inclusieve aanpak waarbij economische belangen van handelaars en vrije beroepers evenzeer worden meegenomen. Het is essentieel dat onze gemeente blijft evolueren naar een plek waar wonen, werken en recreëren in harmonie samengaan. Wij zullen ons inzetten voor een herziening van het RUP, waarbij we streven naar een evenwichtiger plan dat niet alleen de leefbaarheid vergroot, maar ook sociale rechtvaardigheid en economische dynamiek bevordert.

 

5. Meer aandacht voor de lokale ondernemers

Rotselaar kent om en bij de 1500 ondernemers met een BTW-nummer. Méér dan redenen genoeg om te zorgen voor een goede samenwerking tussen de gemeente en deze ondernemers. Zij zijn immers een belangrijke bron van welzijn voor onze gemeente. De laatste jaren is er weliswaar enige inspanning geleverd om lokale ondernemers te ondersteunen, maar de realiteit is dat veel van hen nog steeds te weinig gehoord worden. De communicatie vanuit de gemeente naar onze ondernemers toe is zwak gebleven, ondanks eerdere beloften tot verbetering.

Een van de grootste uitdagingen waar onze ondernemers mee geconfronteerd worden, zijn de talloze wegenwerken die Rotselaar doorkruisen. Deze projecten zijn niet alleen een fysieke hindernis, maar vormen ook een ernstige financiële aderlating voor velen. Ondernemers hebben terecht vragen gesteld en zorgen geuit over de impact van deze werken op hun bedrijfsvoering, maar helaas zijn deze zorgen vaak onbeantwoord gebleven. Compensaties voor verlies van omzet of andere schade zijn schaars geweest, wat onze ondernemers in een moeilijke positie heeft gebracht. Dit gebrek aan adequate ondersteuning is onaanvaardbaar.

Onze gemeente staat bekend om haar ondernemingszin, maar helaas worden onze ondernemers vaak geconfronteerd met uitdagingen zoals deze wegenwerken, die hen dwingen te stoppen of te verhuizen naar andere gemeentes. Een recent voorbeeld hiervan is het project Dijlebrug. Verschillende bedrijven hebben voorgesteld om een noodbrug te bouwen, maar dit werd afgewezen, zelfs toen zij bereid waren om zowel de bouw als de financiering te ondersteunen. Het resultaat is dat veel KMO's en grote bedrijven nu al een jaar lang extra tijd en kilometers moeten maken en zelfs opdrachten moeten weigeren.

Wij willen dit soort problemen aanpakken door betere ondersteuning en samenwerking met onze ondernemers te bieden. Het is cruciaal dat we luisteren naar hun behoeften en proactief oplossingen zoeken om hun bedrijfsvoering soepel te laten verlopen, zelfs tijdens infrastructurele werkzaamheden. Door ondernemers te ondersteunen en aan te trekken, kunnen we de economische groei van onze gemeente bevorderen en de lokale werkgelegenheid versterken.

 

6. Betere communicatie dringend nodig

Communicatie is de sleutel tot een goed functionerende gemeenschap. Wanneer we met inwoners praten, wordt duidelijk dat communicatie het grootste pijnpunt is in onze gemeente. De afgelopen zes jaar hebben we te maken gehad met ernstige communicatieproblemen, vooral rond de wegenwerken. Als je de laatste maanden op de hoogte wilde blijven van de problemen rond de werken, moest je lid worden van een Facebookgroep waar kritische burgers (naast het uiten van hun ongenoegen over de gebrekkige communicatie) elkaar hielpen door aan te kondigen waar er werken waren en wanneer bepaalde wegen al dan niet te gebruiken waren.

 

Ook de ondernemers ervaren vaak een gebrek aan adequate communicatie, en wanneer er terechte kritiek komt, weigeren de bevoegde schepenen vaak in gesprek te gaan. Dit moet en kan anders.

Wij willen de communicatie in Rotselaar drastisch verbeteren door een centrale online portal op te zetten, aangevuld met traditionele middelen zoals informatiebrochures en wijkvergaderingen. Inwoners zullen hier eenvoudig en snel alle relevante informatie over gemeentelijke projecten kunnen vinden. Regelmatige updates via meerdere kanalen zorgen ervoor dat iedereen goed geïnformeerd blijft. Bovendien organiseren we burgerbijeenkomsten en richten we een meldpunt op voor communicatieklachten en suggesties, zodat iedere stem wordt gehoord en serieus genomen.

 

7. Meer aandacht voor openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Rotselaar is de afgelopen jaren sterk achteruitgegaan. Veel buslijnen zijn afgeschaft, waardoor onze inwoners vaak aangewezen zijn op minder toegankelijke alternatieven. Hoewel het openbaar vervoer niet direct onder de bevoegdheid van de gemeente valt, geloven wij dat de gemeente een actieve rol kan spelen in het verbeteren van deze situatie. Wij willen ons sterk maken voor de terugkeer van bepaalde buslijnen en minstens de herintroductie van een belbus die onze gemeente met Haacht verbindt. Daarnaast willen we dat er een betere samenwerking komt met De Lijn zodat er kan worden gelobbyd voor een beter en uitgebreider busnetwerk in Rotselaar. Dit omvat niet alleen het herstellen van geschrapte lijnen, maar ook het uitbreiden van bestaande routes en het verbeteren van de frequentie.

 

8. Geen nieuwe trajectcontroles

Onze nieuwe politieke partij in Rotselaar staat kritisch tegenover de uitbreiding van trajectcontroles in onze gemeente. We zien deze maatregelen vooral als een middel om extra inkomsten te genereren, in plaats van een effectieve manier om de verkeersveiligheid te verbeteren. De keuze voor de locaties van trajectcontroles lijkt voornamelijk gebaseerd op waar de meeste boetes geïnd kunnen worden, in plaats van op plekken waar daadwerkelijk veel ongevallen gebeuren. Dit vinden wij zorgwekkend en onwenselijk.

Wij zijn dan ook geen voorstander van nieuwe trajectcontroles. Indien het contractueel mogelijk is, willen we zelfs overwegen om de bestaande trajectcontroles af te bouwen. Het huidige systeem brengt onnodige financiële lasten met zich mee voor onze inwoners, waarbij bovendien een groot deel van de boetes naar een privébedrijf gaat. Dit vinden wij niet in het belang van onze gemeenschap.

In plaats daarvan willen we ons richten op andere, effectievere maatregelen die de verkeersveiligheid daadwerkelijk verbeteren en het welzijn van onze inwoners vooropstellen.

 

 

9. Geen fusie met andere gemeenten

Onze nieuwe politieke partij in Rotselaar is resoluut tegen een fusie met andere gemeenten, ondanks de aandrang van de Vlaamse overheid en het korte termijn financiële voordeel dat dit met zich mee kan brengen. Wij geloven dat de nadelen van een fusie aanzienlijk zwaarder wegen dan de voordelen.

Een fusie zou betekenen dat inwoners verder moeten reizen naar het gemeentehuis voor administratieve zaken, wat vooral voor ouderen en zieke mensen een grote belasting kan zijn. Lokale toegankelijkheid van gemeentelijke diensten is essentieel voor het welzijn van al onze inwoners, en dit willen wij niet in gevaar brengen.

Daarnaast zijn er voldoende voorbeelden van kleine gemeenten die uitstekend presteren zonder te fuseren. Een schitterend voorbeeld is het beleid van burgemeester Peter Reekmans van Glabbeek. Onder zijn leiding heeft Glabbeek aangetoond dat een kleine gemeente zeer succesvol kan zijn door efficiënt en effectief bestuur. Dit toont aan dat het mogelijk is om als kleine gemeente financieel gezond en goed georganiseerd te zijn, zonder de noodzaak tot fusie. Glabbeek heeft overigens significant minder inwoners dan Rotselaar.

Wij geloven in de kracht en het potentieel van Rotselaar als zelfstandige gemeente. Onze focus ligt op het versterken van onze lokale gemeenschap, het verbeteren van de dienstverlening en het behouden van de nabijheid van het gemeentebestuur voor al onze inwoners. Wij zeggen dan ook resoluut neen tegen een fusie met andere gemeenten.

 

10. Opnieuw tweede ingang aan het Wingepark

Wij zijn van mening dat elk industrieterrein altijd moet beschikken over minstens twee ingangen. Dit is cruciaal voor de veiligheid van zowel werknemers als bezoekers. Helaas heeft het gemeentebestuur de knip in de Kerkebroekstraat doorgeduwd onder het mom van verkeersveiligheid. Echter, in plaats van de veiligheid te verbeteren, heeft deze maatregel juist geleid tot meer en zelfs dodelijke ongevallen aan het rond punt op de Aarschotsesteenweg.

Wij staan voor een praktische benadering van verkeersveiligheid op industrieterreinen. Het heropenen van de Kerkebroekstraat als volwaardige toegangspoort tot het Wingepark is essentieel om de verkeersstromen te spreiden, congestie te verminderen en vooral om de veiligheid te verhogen. Door slechts één toegangsweg te hebben, wordt het risico op ongevallen vergroot, vooral tijdens drukke periodes.

Voor U Rotselaar zal zich inzetten om deze beslissing ongedaan te maken en te streven naar een beleid dat gebaseerd is op feitelijke gegevens en feedback van de lokale gemeenschap en bedrijven. Samen kunnen we een veiliger en efficiënter industrieterrein creëren waar iedereen zich veilig voelt en waar bedrijven kunnen gedijen.

 

11. Samen voor een duurzaam en waterveilig Rotselaar

Eerder dit jaar keurde de gemeenteraad van Rotselaar het gemeentelijk hemelwater- en droogteplan goed. Dit plan kwam tot stand na een intensieve samenwerking tussen de gemeente, Fluvius, de waterloopbeheerders en verschillende partners. Het bevat 95 concrete acties die bepalen hoe Rotselaar zal omgaan met regen en droogte. Bij Voor U in Rotselaar juichen we toe dat de gemeente al zo intensief aan dit plan heeft gewerkt. Echter, we zien enkele problemen die aandacht vereisen.

Het plan streeft naar maximale afwatering van de Dijle en Demer via de zijbeekjes, wat kan leiden tot bijna constante wateroverlast in reeds kwetsbare gebieden. Inwoners van de Vakenstraat zullen daardoor bijna voortdurend te maken krijgen met overstromingsgebieden achter hun huizen, waarbij tuinen overlopen tot aan de achterdeur. Daarnaast is het cruciaal dat er voor de wijk Guldentop garanties komen voor de installatie van een pompinstallatie zodra de Demer en de Grote Laak opnieuw met elkaar verbonden worden. Zo’n installatie is noodzakelijk om de wijk droog te houden en te voorkomen dat tuinen onder water lopen.

Bij Voor U in Rotselaar staan we achter de inspanningen van de gemeente, maar benadrukken we dat er aanvullende maatregelen nodig zijn om de wateroverlast in kwetsbare gebieden effectief aan te pakken en de leefbaarheid van onze inwoners te waarborgen.

 

12. Mensen die het moeilijk hebben moeten we altijd helpen

Armoede is een sluipende vijand die de sociale cohesie ondermijnt en de toekomst van onze inwoners bedreigt. Bij Voor U geloven we dat armoedebestrijding niet alleen een kwestie is van morele plicht, maar ook van gemeenschapszin en solidariteit. In Rotselaar leven bijna 8% van de inwoners onder de armoededrempel​​. Hoewel dit percentage lager ligt dan het nationale gemiddelde, is het onze missie om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft.

De cijfers tonen aan dat vooral eenoudergezinnen, werklozen en laaggeschoolden het grootste risico lopen op armoede. In de afgelopen jaren is er een lichte verbetering zichtbaar, maar de recente energiecrisis en de stijgende levensduurte hebben de kwetsbare groepen opnieuw onder druk gezet. Op dit punt moeten we ook erkennen dat het huidige gemeentebestuur de laatste jaren al zeer goede initiatieven heeft genomen om de meest kwetsbare inwoners te beschermen en verder te helpen.

Er zijn nog enkele zaken die verbeterd moeten worden. Het tekort aan sociale woningen kan bijvoorbeeld worden aangepakt met huurcheques. Geef mensen die het moeilijk hebben elke maand een cheque die ze kunnen gebruiken op de reguliere huurmarkt. Zodra zij weer op eigen benen kunnen staan, is deze cheque niet meer nodig. Als je mensen een sociale woning geeft, straf je hen door deze woning weer af te nemen als hun situatie verbetert.

Daarnaast moeten de mensen die vandaag steun ontvangen beter begeleid worden. Er wordt momenteel te weinig gedaan om hen te helpen hun maandelijkse lasten te verlagen. Er wordt bijvoorbeeld niet gekeken of een verandering van energieleverancier kan leiden tot besparingen. Mensen die het moeilijk hebben, moeten niet alleen financieel gesteund worden, maar ook geholpen worden met praktische tips en adviezen om hun situatie onder controle te krijgen.

Wij laten niemand in de steek. We zijn vastberaden om samen met de gemeenschap te werken aan een Rotselaar waar iedereen kan deelnemen en niemand wordt uitgesloten.

bottom of page